Ajalooline traditsioon: Suure-Jaani põhjaosa.

Asjalised mälestused

Suure-Jaani alevist paar versta hommiku poole asub Lõhavere linnamägi, mida sealsed elanikud ka Lembitu kantsiks nimetavad. Vanasti olla seal „muugide” linn olnud. Linn olla ümberringi mullamätastest tehtud valliga piiratud olnud ja seest täis elumaju. Mäe ümber olnud sügav vesi, mis juurepääsemist raskendanud. Ainult õhtu poolt käinud ülestõstetav sild linna. Muugid elatanud end röövimistest. Ümberkaudsed Kärevere küla talud olla muugide röövkäikude all väga palju kannatanud. Kord olnud muugide kokkuröövitud elajakari välja sööma aetud, kus mõned mehed juures valvet pidanud. Kärevere mehed jootnud ühe oma pulli muksi viinaga joobnuks, mähkinud toore looma naha temale ümber ja saatnud muugide karja hulka. Pöörane elukas ajanud röövlite karja marru ja jooksma. Suurt segadust nähes läinud kõik muugid oma karja püüdma ja unustanud kaitseta linna silla maha. Seda juhtumist just Kärevere mehed oodanudki, tunginud linna ja pannud kõik põlema. Sellest ajast kadunud ka röövlid ära.
Jutustaja nooruses olla nimetud mägi täiesti pealt ümarik olnud ja ükskord olla seal peal isegi kartuliväli olnud.
EKLA, f 200, m 12:2, 1/2 (I) < Suure-Jaani khk., Lõhavere, Wiluvälja t. - Tony Bollmann < Jaan Grünbaum, 87 a. (1926)

Mäe sees olla ka hulk varandust, muuseas üks väga suur kullatud tõld.
EKLA, f 200, m 12:2, 2 (I) < Suure-Jaani khk., Regoldi k. - Tony Bollmann < Tõnis Linde, 85 a. (1926)

Nimetud mäe kohalt üle heinamaa viib tammepakkudest tee Leemuti talu õue alla. Vanasti olla see Lembitu talu olnud.
EKLA, f 200, m 12:2, 2/3 (I) < Suure-Jaani khk., Lõhavere, Wiluvälja t.; Regoldi k.; Suure-Jaani - Tony Bollmann < Jaan Grünbaum, 87 a.; Aleksander Pajur; Jüri Nõmmik (1926)

Praeguse Lõhavere mõisa aida kohal arvatakse vanasti Lembitu vahitorni olnud olevat.
EKLA, f 200, m 12:2, 3 (I) < Suure-Jaani khk., Suure-Jaani a. - Tony Bollmann < Aleksander Pratka (1926)